Kombucha – czym jest i jak ją przygotować?

Kombucha to rodzaj fermentowanej herbaty rodem z Azji, która jeszcze nie zadomowiła się u nas na dobre. Ten specyficzny napój ma ciekawy smak oraz wiele prozdrowotnych właściwości. Jest wiele przepisów na przygotowanie kombuchy w domu, przez co można eksperymentować i wypracować własny, niepowtarzalny smak orzeźwiającego napoju.

Czym jest kombucha?

Kombucha jest musującym napojem, który przygotowuje się ze słodzonej herbaty poddanej procesowi fermentacji, do którego niezbędnym jest tzw. grzybek herbaciany. Grzybek to nic innego jak zbiór drożdży oraz innych mikroorganizmów, które są odpowiedzialne za fermentację. Pierwsze  wzmianki herbacianym grzybie pochodzą z Japonii z 220 roku p.n.e. Kombucha wykorzystywana jest jako orzeźwiający i energetyzujący napój, który można spożywać na co dzień. Zdobył tak dużą popularność, że obecnie można kupować go masowo w wielu regionach świata. Na sklepowe półki trafia kombucha w wygodnych butelkach oraz kartonach.

Jak przyrządzić kombuchę?

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie kombuchy w domu i co ważne, proces ten wcale nie należy do trudnych. W podstawowej wersji stosuje się czarną herbatę w ilości 1 torebki na litr wody oraz cukier – 1/3 szklanki. Po zaparzeniu herbaty dodaje się do niej cukier oraz grzybka herbacianego wraz z 250 mililitrami napoju uzyskanego z poprzedniej fermentacji. Napój powinien zostać przykryty i odstawiony w zacienione miejsce na 5-8 dni. Typowy napój kombucha wymaga 7-8 dniowej fermentacji, po czym można przechowywać ją w lodówce. Nie można prowadzić fermentacji dłużej, ponieważ otrzymamy ocet spożywczy. Warto pamiętać, że podczas tworzenia się kombuchy wytwarzane są kwasy organiczne – dlatego też napój musi fermentować w szklanym, kamionkowym lub porcelanowym naczyniu. Jeśli chodzi o samego grzybka herbacianego, można go zakupić w sklepach z orientalną żywnością.

Dlaczego warto pić kombuchę?

Pewnie wiele osób odstrasza wizja napoju powstającego z fermentującej herbaty, jednak w rzeczywistości kombucha ma wielu amatorów, którzy doceniają jej orzeźwiający, lekki smak. Napój ten już od wieków był traktowany jako złoty lek na wiele dolegliwości. Kombucha wzbogaca florę bakteryjną jelit, zawiera kwas glukuronowy mający silne właściwości odtruwające. Regularne spożywanie napoju wzmacnia oporność, wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych, wykazuje działanie przeciwutleniające. Należy jednak pamiętać, że kombucha może zawierać niewielką ilość alkoholu powstałego w procesie fermentacji. Nie jest więc polecana dla kobiet ciężarnych i karmiących.

Tło zdjęcie utworzone przez v.ivash - pl.freepik.com